Laatste dagje Belgische kust.

30 augustus 2025 - Calais, Frankrijk

Als we de deur van de bus open doen zien we een strakblauwe lucht. Ik werd wat onrustiger wakker. Dit maakt alles goed. Ik ben vergeten op tijd mijn telefoon-abonnement  aan te passen, waardoor ik weinig MB ‘s  heb. Het gaat per maand en ik ben net een dag te laat. Ik app de kids voor raad. “Dat wordt veel voor weinig, mam”, appt Mel. Dure MB’s kopen. An geeft het advies vooral overal de WiFi te gebruiken als dat kan en niet op Insta. zonder  WIFI. Ik bel 3 x de klantenservice, sta 20 minuten in de wacht en “Helaas mevrouw, we kunnen niets voor u doen.” Na een een biologisch ontbijt met brood en biologische emmentaler die we gekregen hebben, vertrekken we naar De Haan. Wat een heerlijk dorp. Veel mooie villa’s (Belle époque-architectuur) en laagbouw aan de kust. We zoeken een beeldenpark en niemand weet er iets van. Een mevrouw met een tweeling in de buggy belt zelfs haar man. We gaan gauw door want de kinderen worden er helemaal onrustig van. Zelfs de VVV, die gevestigd is in een historisch tramhuisje weet het niet. Je kunt met de  kusttram voor 9 euro langs de hele Belgische kust reizen.  Uiteindelijk worden we verwezen naar ARTslag, een plek waar een kunst- en poëzie-route start. We bekijken daar de kunst van een kleurrijke dame en besluiten de route niet te doen. Er staan wat beelden van de Beaufortroute aan zee en die gaan we zoeken. Onderweg naar zee zie ik een bordje van een tearoom: 't stil genot. We wanen ons in Engeland met veel snoepjes en een klein advocaatje bij de koffie. We vinden 2 mooie beelden op de zeedijk en schuilen voor een flinke bui. Ik heb de Linda met de Libelle gekocht omdat in de Libelle de kustgids Vlaanderen staat. In Bredene is een Visserskapel waar vissersfamilies samenkwamen om te bidden en de muren en plafonds zijn behangen met dankbetuigingen, oude foto’s en bidprentjes. Het is indrukwekkend. Het gaat weer regenen en daardoor lezen we veel verdrietige berichten en mooie woorden.  Buiten de kapel worden openluchtdiensten gehouden. We doen boodschappen en kunnen kiezen uit 3 supermarkten. Het wordt AH. Ik haal Klaas over om nog even naar Nieuwpoort te rijden. Daar staat een reusachtige bronzen schildpad. Terwijl ik foto’s van de schildpad maak stapt een man van de fiets om een foto van de HY te maken. We rijden 112 km over de N40 naar camping du Fort Lapin in Bleriot. We klimmen de duinen over en zien de boot naar Engeland. Ik kook pasta met groente en amandelsaus. Klaas wilde het pakket niet kopen want daarvoor hadden we een oven en staafmixer nodig. Ik gooi alles bij elkaar en we eten heerlijk. We zijn allebei een beetje naar, want een goede lunch is er weer bij ingeschoten. We vreten ipv eten. Klaas geef ik het laatste uit de pan en ik neem nog een cracker met hagelslag. Beiden nog een halve snelle Jelle met veel boter en koffie met een plak cake toe. We moeten er om lachen. We wassen samen af en Klaas zorgt voor schoon water. Morgen varen we over naar een nieuw avontuur: Engeland.

Van reisblog naar fotoboek
reisdrukker.nl

1. Ellen de J.:
    30 augustus 2025
    Leuke foto’s! Searching for Utopia, have fun!
  2. Rina:
    31 augustus 2025
    Goede reis morgen naar Engeland Klaas en Marion. Leuk weer jullie reisverhalen te lezen. Echt genieten.
  3. Conny:
    31 augustus 2025